Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z 1 głosu
Najlepsze bułki do hamburgerów
Porcji
10
-12
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
20
minuty
minut
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Składniki
3
szklanki
mąki pszennej 650
2
łyżeczki
suszonych drożdży instant
280
ml
letniej wody
3
łyżki
stołowe oleju lub oliwy
1
jajko
1/4
szklanki
cukru
1
łyżeczka
soli
+ 1 jajko do posmarowania
2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania
Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, posyp cukrem i zostaw na 5 minut.
Następnie dodaj rozmącone jajko, olej i wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mąkę oraz sól zarabiając dość miękkie ciasto.
Wyrabiaj energicznie do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw do podwojenia objętości, na około 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części. Z każdej z nich uformuj bułeczki i układaj na blasze.
Przyryj ponownie i pozostaw na 20 minut do napuszenia.
Posmaruj rozmąconym jajkiem z odrobiną wody i posyp sezamem.
Piecz w 200°C przez około 20 minut z parą lub w piekarniku w funkcją pary.
Ostudź na kratce.
Okazja:
Wypieki