Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z 1 głosu
Domowe rurki z kremem
Porcji
36
szt
Czas przygotowania
2
godziny
godzin
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
2
godziny
godzin
15
minuty
minut
Składniki
125
g
masła
125
g
kwaśnej śmietany 12% lub 18%
250
g
mąki pszennej tortowej
szczypta
soli
1/3
szklanki
cukru do obsypania rurek
350
g
śmietany kremówki 30% lub 36%
150
g
serka homogenizowanego waniliowego
Dodatkowo: stożki metalowe/ foremki do pieczenia rurek
Sposób przygotowania
Z mąki, masła, soli oraz śmietany zagnieć szybko kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 2 godziny lub na noc.
Bezpośrednio przed pieczeniem, natłuść dokładnie foremki masłem.
Ciasto rozwałkuj cienko na prostokąt. Ostrym nożem wycinaj paski o szerokości około 1-2cm.
Każdy pasek nawijaj wokół foremki zaczynając od węższego końca.
Lekko zwilż rurki i obtocz każdą w cukrze.
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 15 minut lub do zarumienienia.
Odstaw na kilka minut, a następnie usuń delikatnie foremki. Wyciągaj je nie przekręcając, rurki mogą się wówczas pokruszyć.
Kremówkę ubij z łyżką cukru pudru. Dodaj serek i delikatnie wymieszaj.
Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego i wypełnij wystudzone rurki.
Okazja:
Deser