domowe rurki z kremem

Domowe rurki z kremem

Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 hours
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 2 hours 15 minutes
Okazja: Deser
Porcji: 36 szt

Składniki

  • 125 g masła
  • 125 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru do obsypania rurek
  • 350 g śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • Dodatkowo: stożki metalowe/ foremki do pieczenia rurek

Przygotowanie krok po kroku

  • Z mąki, masła, soli oraz śmietany zagnieć szybko kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 2 godziny lub na noc.
  • Bezpośrednio przed pieczeniem, natłuść dokładnie foremki masłem.
  • Ciasto rozwałkuj cienko na prostokąt. Ostrym nożem wycinaj paski o szerokości około 1-2cm.
  • Każdy pasek nawijaj wokół foremki zaczynając od węższego końca.
  • Lekko zwilż rurki i obtocz każdą w cukrze.
  • Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 15 minut lub do zarumienienia.
  • Odstaw na kilka minut, a następnie usuń delikatnie foremki. Wyciągaj je nie przekręcając, rurki mogą się wówczas pokruszyć.
  • Kremówkę ubij z łyżką cukru pudru. Dodaj serek i delikatnie wymieszaj.
  • Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego i wypełnij wystudzone rurki.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy