Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Ciasto bananowo - kajmakowe z czekoladą
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Składniki
2
szklanki
mąki pszennej tortowej
1/2
szklanki
kwaśnej śmietany 18%
2/3
szklanki
brązowego cukru
100
g
masła
1
szklanka
kajmaku
2 do
jrzałe banany
2
jajka
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
szklanka
posiekanej czekolady
mlecznej, deserowej itp
1/4
łyżeczki
soli
bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania
Banany zmiksuj na pure lub dokładnie rozgnieć widelcem.
Do śmietany dodaj sodę oczyszczoną i ubij trzepaczką aż się zacznie pienić. Odstaw na bok.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania. Miksuj do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Do śmietany dodaj banany i 2/3 szklanki kajmaku. Zmiksuj razem do połączenia.
Mąkę wymieszaj z proszkiem i solą.
Dodawaj do masy maślanej naprzemiennie po części suchych składników i masy bananowej. Zakończ mąką i wymieszaj do połączenia się składników.
Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy.
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka.
Ostudź całkowicie przed pokrojeniem.
Przed podaniem udekoruj pozostałym kajmakiem i bitą śmietaną wg uznania.
Okazja:
Wypieki