przepis na sernik z wiśniami

Kremowy sernik z wiśniami

Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour 5 minutes
Okazja: Wypieki

Składniki

  • 30 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • około 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 500 g twarogu
  • 100 g jasnego miodu np rzepakowy
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanka kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • około 500g wiśni
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie krok po kroku

  • Wyjmij składniki z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Masło rozpuść i lekko przestudź. Dodaj 25g cukru pudru, kakao i około 4-5 łyżek mąki. Zagnieć kruszonkę przypominającą mokry piasek.
  • Tortownicę o śr. około 18cm lekko natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp kruszonkę i dociśnij do dna tworząc spód sernika. Podpiecz 10 minut w 180°C. Przestudź.
  • Usuń pestki z wiśni.
  • Twaróg zmiel w malakserze na gładką masę lub użyj twarogu mielonego co najmniej dwukrotnie. Polecam jednak samodzielnie mielony twaróg. Zapewnia odpowiednią konsystencję ciasta.
  • Do zmielonego sera dodaj jajka, miód (powinien być płynny lub o konsystencji emulsji. Skrystalizowany miód gorszej jakości będzie zbyt twardy i nie połączy się z masą.), kremówkę i ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksuj do połączenia się składników.
  • Masę serową wyłóż na podpieczony spód, na górze ułóż około 200g wiśni wciskając je lekko do masy.
  • Tortownicę owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do większego naczynia żaroodpornego. Do połowy wysokości nalej wrzątku.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C i piecz w kąpieli wodnej przez około 30 minut lub do chwili aż środek sernika zacznie się zestalać. Powinien przypominać konsystencją tężejącą galaretkę. Sernik zostaw w piekarniku do przestudzenia.
  • Następnie wyjmij, ostudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin lub przez noc.
  • /4 szklanki cukru trzcinowego zalej 1/2 szklanki wody i gotuj aż powstanie syrop o konsystencji płynnego miodu. Dodaj wiśnie i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż płyn się zredukuje i zgęstnieje do postaci syropu. Można podzielić przygotowanie konfitury na dwie części. W jeden dzień zredukować płyn do połowy i pozostawić do ostygnięcia, następnego dnia lub później dokończyć gotowanie.
  • Na schłodzony sernik wyłóż wiśnie z konfitury i polej powstałym syropem.
  • Krój bardzo ostrym nożem ze względu na dużą ilość wiśni w cieście.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy