Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, marchew pokrój w dość duże talarki, a paprykę w kostkę.
W garnku o grubym dnie (np żeliwnym) rozgrzej 1 łyżkę oleju lub smalcu. Podsmażaj partiami mięso z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij z garnka.
Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek, a następnie dodaj kolejno w odstępach kilkuminutowych marchewkę i paprykę.
Na koniec dodaj podsmażone mięso, pomidory oraz przyprawy. Podlej wodą lub bulionem i duś pod przykryciem przez około 1 godzinę na niewielkim ogniu. W razie potrzeby uzupełniaj płyn.
Ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj do gotującego się gulaszu. Gotuj do miękkości, mniej więcej przez kolejną godzinę.
Gdy mięso i warzywa są już miękkie, czas przystąpić do wykończenia potrawy.
Do miseczki wbij jajko i dodaj mąkę. Rozmieszaj i w razie konieczności dodaj odrobinę wody. Uzyskane ciasto powinno przypominać ciasto na kluski kładzione. Dokładnie wymieszaj, by pozbyć się grudek mąki.
Za pomocą dwóch łyżek lub łyżeczek (kluseczki będą mniejsze) wykładaj kluseczki prosto do garnka z gulaszem. W garnku powinno znajdować się tyle sosu, by kluski mogły się w nim ugotować. Delikatnie zamieszaj i gotuj przez kilka minut.
W razie konieczności dopraw do smaku solą i pieprzem.