Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Marchewkowy piernik świąteczny
Składniki
3
szklanki
mąki
400
g
marchwi
2
jajka
50
g
masła
2/3
szklanki
brązowego cukru - ciemnego
1
łyżeczka
sody
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżka
kakao
1,5
łyżki
przyprawy do piernika
50
gorzkiej czekolady
polewa:
150
g
gorzkiej czekolady
50
g
masła
1
łyżka
ciemnego brązowego cukru
Sposób przygotowania
Masło rozpuściłam i odstawiłam na kilka minut, by lekko ostygło.
Marchew starłam na tarce na drobne łezki i lekko odcisnęłam z nadmiaru soku.
Jajka ubiłam z cukrem. Następnie dolewałam masło do połączenia się składników.
Do masy dodałam mąkę, sodę, proszek i kakao i drobno utartą czekoladę i wymieszałam.
Na koniec dodałam marchew i wyrobiłam kleiste, wilgotne ciasto.
Przełożyłam do krótkiej keksówki wyłożonej pergaminem i piekłam przez około 60 minut w temperaturze 180°C lub do "suchego patyczka".
Ostudziłam na kratce.
Składniki polewy rozpuściłam nad kąpielą wodną i podgrzewałam mieszając do chwili aż składniki się połączyły.
Tężejącą polewą polałam ciasto i odstawiłam do zastygnięcia.