ok. 300g pure dyniowego lub 500g dyni pokrojonej w kostkę
2szklankiwody
2szklankimleka
około 2-3 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
ok. 3 łyżki mąki pszennej
ziele angielskie
cynamon
gałka muszkatołowa
szczyptasoli
gwiazdka anyżu opcjonalnie
Sposób przygotowania
Dynię przekładam do garnka o grubym dnie. Zalewam niewielką ilością wody i gotuję aż się rozpadnie. Gdy wykorzystuję pure, ten eta pomijam. Następnie dolewam wodę i mleko i doprowadzam do wrzenia.
Dodaję przyprawy korzenne: 2 ziarna ziela angielskiego, sporą szczyptę gałki muszkatołowej, odrobinę cynamonu do smaku, a czasami małą gwiazdkę anyżu. Doprawiam do smaku cukrem i solą i gotuję przez około 10 minut.
W tym czasie przygotowuję kluseczki. W małej miseczce rozcieram mąkę z odrobiną wody tak, by otrzymać coś w rodzaju zacierki, czyli kluseczki o konsystencji przypominającej twardsze ciasto pierogowe. Palcami rozdrabniam kluseczki i wrzucam do zupy tak, by się nie zbryliły. Gotuję jeszcze kilka minut do chwili, aż kluseczki będą miękkie.