Ciasto murzynek z bitą śmietaną - niezawodny przepis
Czas przygotowania 20 minutyminut
Czas gotowania 50 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę10 minutyminut
Składniki
150gmąki pszennej
150gcukru
175gmasłalub margaryny
3jajka
3łyżkikakao
1łyżeczkaproszku do pieczenia
100ggorzkiej czekolady
50gcukru
1płaska łyżka masła
3-5łyżekmleka
50gwiórków kokosowych
200gkremówkiśmietanki 30-36%
Sposób przygotowania
Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodaję jajka nie przerywając ucierania.
Następnie dodaję przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia się składników. Gdyby ciasto okazało się zbyt gęste, dodaję kilka łyżek mleka, jednak nie więcej niż 1/4 szklanki.
Ciasto przekładam do natłuszczonej lub/i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piekę przez około 40 minut w 180°C, do "suchego patyczka"
Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i po upływie kilku minut wyjmuję z foremki. Studzę na kratce.
W kąpieli wodnej podgrzewam wszystkie składniki polewy, do chwili aż powstanie jednolita masa. Odstawiam do przestudzenia.
Letnią, lekko gęstniejącą już polewą pokrywam całe ciasto, a następnie obficie obsypuję wiórkami kokosowymi. Odstawiam do zastygnięcia, najlepiej do lodówki.
Ostrym nożem wycinam na czubki ciasta trójkątne wgłębienie przez całą długość "bochenka".
Kremówkę ubijam i za pomocą szprycy przekładam około połowę do wgłębienia. Delikatnie wciskając, przykrywam wyciętą częścią.
Pozostałą śmietaną ozdabiam ciasto wzdłuż linii nacięcia.