do smaku w zależności od tegojak pikantny ketchup chcemy uzyskać: 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki chili w proszku
opcjonalnie 1-2 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania
Pomidory umyłam i zmiksowałam na papkę z papryką, cebulą i czosnkiem. Przelałam do szerokiego garnka, posoliłam i doprowadziłam do wrzenia. Następnie gotowałam na intensywnym ogniu do zredukowania o 1/4-1/3.
Odparowane warzywa przetarłam przez sito i ponownie zagotowałam.
Doprawiłam do smaku przyprawami i cukrem i jeszcze chwilę gotowałam do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Na chwilę przed końcem smażenia można dodać ocet, ja pominęłam ten składnik.
Gorący ketchup przełożyłam do słoiczków lub butelek i dokładnie zakręciłam. Zapasteryzowałam przez 15-20 minut ustawiając słoiki w wodzie do połowy ich wysokości i zagotowując pod przykryciem. Zagotowane słoiczki zostawiłam w garnku do częściowego wystudzenia, po czym wyjęłam i ostudziłam w temperaturze pokojowej.
Z podanej ilości składników otrzymałam około 1litra gotowego sosu.