Podstawowy przepis na biszkopt - sprawdzony i niezawodny przepis
Czas przygotowania 15 minutesmins
Czas gotowania 30 minutesmins
Czas całkowity 45 minutesmins
Składniki
5dużych jajek
1szklankacukru
3/4szklankimąki pszennej tortowej
1/4szklankiskrobi ziemniaczanej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1,5łyżeczkioctuwinnego lub spirytusowego
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Białka oddziel od żółtek pilnując, by nie zanieczyścić białek żółtkiem. Do białek nie powinna dostać się też woda (miska i jajka powinny być suche), ponieważ utrudni lub uniemożliwi to ubijanie.
Białka ubij na sztywną pianę mikserem przez około 5 minut. W połowie czasu ubijania stopniowo dodawaj cukier po łyżce..
Do żółtek dodaj proszek do pieczenia i ocet i ubić łopatką lub łyżką energicznie mieszając przez chwilę. Żółtka po chwili zaczną przypominać gęstą, jasnokremową pianę.
Ubite żółtka przełóż do piany z białek i łopatką połącz ze sobą.
Do masy jajecznej dodaj w dwóch partiach przesiane mąki i bardzo ostrożnie wymieszać łopatką. Tylko do połączenia składników, by nie zniszczyć struktury białek.
Dno tortownicy o średnicy ok 20-22cm (na zdjęciu 20cm) wyłóż pergaminem. Boki pozostaw wolne. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj łopatką.
Piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika. Odstaw na 5 minut, a następnie delikatnie wyjmij z tortownicy, przełóż na kratkę dnem do góry, zdejmij pergamin i ostudź
Po dokładnym ostudzeniu przełóż kremem i udekoruj według uznania.