Tagliatelle z wędzonym łososiem, marchewką i groszkiem
Szybkie, proste i smaczne danie. Obiad przygotowany w 20 minut!
Porcji 3
Czas przygotowania 5 minutyminut
Czas gotowania 20 minutyminut
Czas całkowity 25 minutyminut
Składniki
200gwędzonego łososiana gorąco lub zimno
makaron tagliatelleszerokie wstążki lub inny np farfalle (kokardki) ok 400g
2niezbyt duże marchewki
ok 200-250g mrożonego zielonego groszku
150mlsłodkiej śmietanki 30%
łyżeczkamasła
kilka gałązek świeżego koperku
sól/pieprzgałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania
marchewkę obrać, pokroić w półplasterki i udusić w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła.
Gdy marchewka jest już miękka, dodać groszek i podgotować około 5 minut.
Miękkie warzywa zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany koperek.
Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, a następnie odcedzić.
Łososia posiekać na drobne paski i wrzucić razem z makaronem do sosu.