Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, drożdże oraz sól (z boku, tak, aby nie posypać nią drożdży)
Mleko podgrzej. Powinno być letnie. Dodaj żółtka i rozmąć je w mleku.
Stopniowo dodawaj do mąki zarabiając ciasto.
Na koniec dodaj olej lub miękkie masło i zagniataj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne i będzie odstawało od dłoni i miski. Ciasto może lekko się kleić, ale staraj się nie dosypywać mąki.
Wyrobione ciasto przykryj folią lub czystą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
Okrąglą foremką lub szklanką wycinaj kółka, a w nich mniejsze, tworząc kształt donatów.
Przykryj delikatnie folią spożywczą i pozostaw do napuszenia, na około 15 minut.
W tym czasie rozgrzej olej do temperatury 180°C.
Wyrośnięte pączki delikatnie wkładaj na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor z obu stron.
Gotowe pączki układaj na ręcznikach papierowych, by odsączyć nadmiar oleju, a następnie polukruj jeszcze ciepłe.
Aby przygotować prosty lukier użyj około 1/2 szklanki cukru pudru i soku z 1/2 cytryny. Utrzyj gładki lukier i polej pączki lub maczaj je w nim.