Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Klasyczna zupa grochowa - grochówka
Porcji
6
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Składniki
250-300
g
suchego, łuskanego grochu
łuskanego
1
średnia marchewka
1
średnia pietruszka
100
g
białej części pora
ok 200g ziemniaków
ok 200g wędzonej kiełbasy
2-3
ziarna
ziela angielskiego
2
liście
laurowe
pieprz
sól
2
łyżki
ketchupu
1
łyżka
majeranku
Sposób przygotowania
Warzywa starłam na tarce. Ziemniaki pokroiłam w dość dużą kostkę.
Groch zalałam zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia.
Dodałam pozostałe warzywa oraz przyprawy i gotowałam tak długo aż groch niemal całkowicie się rozgotował.
Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni. Można wykorzystać również boczek, szynkę, wędzonkę, które zalegają nam w lodówce.
Dodałam do zupy i jeszcze kilka minut gotowałam.
Doprawiłam do smaku ketchupem domowej produkcji, solą, pieprzem i majerankiem.
Okazja:
Zupa