Łatwy jabłecznik z ogromną ilością cynamonowej kruszonki.
Porcji 12os.
Czas przygotowania 20 minutyminut
Czas gotowania 45 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę5 minutyminut
Składniki
Kruszonka:
1,5szklankimąki
2,5łyżeczkicynamonu
2/3szklankicukru
125gmasłaroztopionego
szczyptasoli
Ciasto:
2szklankimąki
125gmasła w temp. pokojowej
3jajka
1/2szklankacukru
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
2łyżeczkiproszku do pieczenia
1/3łyżeczkisoli
4jabłkaantonówki lub szara reneta
Sposób przygotowania
Przygotuj kruszonkę. Suche składniki wymieszaj, zalej roztopionym masłem i wymieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Odstaw.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puch za pomocą robota kuchennego.
Następnie dodawaj po jednym jajku za każdym razem ubijając chwilę, do połączenia się składników. Po dodaniu ostatniego jajka, dodaj ekstrakt waniliowy i ubijaj jeszcze około 2 minuty aż masa będzie gładka i puszysta.
Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem i solą. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj do połączenia się składników.
Wyłóż do formy lub tortownicy wysmarowanej masłem.
Jabłka przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość cienkie plasterki. Lekko rozłóż, jak wachlarz i układaj na cieście.
Posyp obficie kruszonką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut lub do suchego patyczka.