Cofnij
Drukuj
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Proste ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami - kto nie lubi, gdy na stole pachnie domowym ciastem...
Porcji
12
os.
Składniki
400
g
śliwek
250
g
mąki
100
ml
mleka
100
g
masła lub margaryny
100
g
drobnego cukru
2
jajka
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżka
cynamonu + 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
Miękkie masło utarłam z cukrem na puch.
Kolejno dodawałam jajka oraz stopniowo dosypywałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko.
Ciasto wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę (ok 22cm średnicy).
Wypestkowane śliwki pokroiłam w ćwiartki i ułożyłam dość gęsto na cieście. Całość oprószyłam cukrem wymieszanym z cynamonem.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekłam 35-45 minut do suchego patyczka.
Ostudziłam.
Okazja:
Wypieki