Wszystkie składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Od razu zdjąć z ognia i schłodzić.
Zimną masę wstawić do lodówki na kilka godzin.
Schłodzoną masę przelać do maszynki do lodów i postępować według instrukcji.
Lody można przygotować również bez maszyny do lodów. Najlepiej wtedy dodać do schłodzonej masy łyżkę esencji waniliowej lub likieru kokosowego. Schłodzoną masę wlać do pojemnika i przez pierwsze 5 godzin mrożenia wyjmować co 30-40 minut i miksować, by rozbić tworzące się kryształy lodu.
Gotowe lody przełożyć do pojemnika i oprószyć prażonymi płatkami kokosu, a następnie domrozić w zamrażalniku.
Podawać z karmelizowanym ananasem lub likierem kokosowym.
Podpowiedzi i notatki
Lody po dłuższym mrożeniu są dość zwarte. By móc swobodnie formować z nich kulki należy przed podaniem przełożyć je na kilka minut na górną półkę lodówki.Do przygotowania lodów kokosowych możesz użyć domowego mleczka kokosowego