Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Domowe lody jagodowe
Najlepsze i naturalne
Porcji
700
ml
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
Składniki
250
g
świeżych jagód
200
ml
śmietany 30%
kremówki
100
ml
mleka
80-100
g
cukru
50
ml
wody
1
łyżka
creme de cassis
lub innego likieru owocowego
Sposób przygotowania
Mleko i śmietankę zagotuj z cukrem. Następnie ostudź
Jagody zmiksuj. Dodaj 3 łyżki wody i zagotuj. Na koniec dodaj likier i ostudź
Mleko ze śmietanką i jagody wymieszaj.
Przygotowaną masę jagodową przelej do schłodzonej maszynki do lodów i zmrażaj lody przez około 20 minut lub zgodnie z instrukcją producenta maszynki.
przygotowane lody dodatkowo włóż do zamrażarki na 2-3 godziny.
Okazja:
lody