Na sito lub durszlak wyłożyłam gazę lub kawałek tetry i wylałam jogurt. Odstawiłam na 2 godziny do odsączenia. Dzięki temu zabiegowi mus będzie gęsty i delikatny.
Nad kąpielą wodną ustawiłam miskę z 2 białkami. Dodałam szczyptę soli i ubijałam mikserem aż zaczną gęstnieć. Następnie stopniowo dodałam cukier i ubijałam nad parą aż piana była gęsta i lśniąca. Zajęło to ok 5 minut. Zdjęłam miskę znad garnka i jeszcze chwile ubijałam aż przestygła.
Do drugiej miski przełożyłam odsączony jogurt, sok z cytryny i otartą skórkę i zmiksowałam razem.
Do jogurtu dodałam 1/3 piany i delikatnie wymieszałam. Następnie dodałam resztę i bardzo ostrożnie połączyłam łopatką.
Mus przełożyłam do pucharków/szklanek do połowy wysokości i wstawiłam do lodówki na ok 2-3 godziny. Nie polecam dłuższego schładzania, gdyż jogurt może się zacząć rozwarstwiać.
Na 15 minut przed podaniem pokroiłam truskawki i wymieszałam z cukrem waniliowym. Odstawiłam aż puszczą sok.