2łyżkiposiekanych świeżych ziół - majeranku i tymianku
sól
biały pieprz
Sposób przygotowania
Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku "al dente".
Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na maśle nie rumieniąc jej. Całość oprószyłam mąką.
Mieszając podsmażyłam kilka minut nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie do zasmażki stopniowo dolewałam zimnego mleka, energicznie mieszając trzepaczką, by zapobiec powstaniu grudek w sosie. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i gotowałam na najmniejszym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Gotowy sos odstawiłam do lekkiego przestudzenia.
Sery starłam na tarce. 1/2 szklanki sera odłożyłam do posypania.
Zioła drobno posiekałam.
Do ciepłego, ale nie gorącego beszamelu dodałam ser i zioła i dokładnie wymieszałam.
Na koniec połączyłam makaron z sosem i przełożyłam do kokilek. Makaron posypałam resztę sera i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 20 minut, do chwili aż ser z wierzchu się zrumieni.