Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Chutney truskawkowy z zielonym pieprzem
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Składniki
500
g
dojrzałych truskawek
2-3
łyżki
cukru
3
łyżki
oliwy
2
łyżki
octu balsamicznego
1-2
łyżki
ziaren zielonego pieprzu
szczypta
soli morskiej
Sposób przygotowania
Ziarna pieprzu zalałam wrzącą wodą i odstawiłam pod przykryciem na kilka godzin, by zmiękły.
Truskawki umyłam, osuszyłam i pokroiłam na połówki. Większe owoce na ćwiartki.
Owoce wyłożyłam na płaską blachę do pieczenia z nieprzywierającą powłoką. Wysypałam namoczone ziarna pieprzu, dodałam cukier, sól, oliwę oraz ocet balsamiczny.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 130°C i zapiekałam przez 1 godzinę.
Po upieczeniu truskawki powinny być miękkie intensywnie pachnieć truskawkami i karmelem.
Przełożyłam do słoika i ostudziłam. Przechowuję w lodówce.
Okazja:
Przetwory