Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Truskawki duszone w winie pod owsianą kruszonką
Truskawkowe crumble w wersji bez pieczenia
Porcji
4
os.
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
30
minuty
minut
Składniki
500
g
truskawek
3
łyżki
cukru trzcinowego demerara
1
łyżka
melasy
1
laska wanilii
1/2
szklanki
czerwonego wina deserowego
użyłam półsłodkiego
1
łyżka
masła
kruszonka:
70
g
płatków owsianych
70
g
wiórków kokosowych
3
łyżki
trzcinowego cukru demerara
2
łyżki
masła
+ bita śmietana lub lody
Sposób przygotowania
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
W garnku roztapiamy masło i dorzucamy pokrojone truskawki. Słodzimy cukrem i melasą.
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy wszystko do truskawek.
Dolewamy wino i dusimy na średnim ogniu bez przykrycia ok 10-15 minut, do lekkiego zredukowania i zagęszczenia się sosu.
Na osobnej patelni roztapiamy masło.
Mieszamy płatki owsiane z wiórkami i cukrem i podsmażamy na maśle często mieszając do zrumienienia.
Ciepłe truskawki wykładamy na miseczki, posypujemy kruszonką i dodajemy bitą śmietanę lub lody.
Okazja:
Deser