500gmięsa mielonego wieprzowo-wołowego dobrej jakości
1czerstwa kajzerka lub mała bułka pszenna
1jajko
1-2ząbkiczosnku
250-300gpomidorków koktajlowych
1-2łyki posiekanej świeżej bazylii
1-2łyżkioctu balsamicznego
1łyżeczkakoncentratu pomidorowego
sól/pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Do mięsa mielonego dodaję namoczoną w wodzie i odciśniętą kajzerkę, jajko i przyprawy. W tym przypadku jest to przeciśnięty czosnek, świeżo mielony czarny pieprz i sól. Wyrabiam dłonią aż składniki się połączą. Formuję małe kotleciki wielkości pomidorków koktajlowych i smażę partiami na niewielkiej ilości oliwy. Kotleciki są tak niewielkie, że nie wymagają długiego smażenia. Powinny być rumiane z każdej strony. Najzgrabniejsze wychodzą, gdy po ułożeniu na patelni przez chwilę nią potrząsam, by kotleciki turlały się swobodnie do chwili aż zetną się na zewnątrz. Dzięki temu zabiegowi są bardziej okrągłe i łatwiej jest obsmażyć je równo z każdej strony.
Na drugiej patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam pomidorki i podsmażam chwilę na niezbyt dużym ogniu. Doprawiam solą, pieprzem, octem balsamicznym i koncentratem pomidorowym. Mieszam potrząsając delikatnie patelnią zanim pomidorki zaczną "strzelać".
Na koniec dodaję usmażone kotleciki i mieszam delikatnie by pokryły się sosem.
Podaję od razu. Jeśli mają być podane później polecam podsmażyć pomidorki i wymieszać z mięsem bezpośrednio przed podaniem.