Piekarnik rozgrzej do 170ºC. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw czyste.
Jajka ubij z 1/2 szklanki cukru przez 8-10 minut na wysokich obrotach miksera lub robota kuchennego. Po ubiciu powinna powstać gęsta, jasna piana.
Do ubitej piany dodaj przesianą mąkę w dwóch porcjach, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników, aby nie zniszczyć struktury piany.
Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy i piecz biszkopt przez około 30-35 minut lub do momentu aż będzie ładnie wyrośnięty i rumiany.
Ostudź.
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź pod przykryciem, aby nie powstał kożuch (można przygotować wcześniej).
Masło ogrzej do temperatury pokojowej.
Przygotuj karmel: 1 szklankę cukru wsyp na suchą patelnię, dodaj 1/4 szklanki wody i postaw na dość dużym ogniu. Nie mieszaj łyżką, potrząsaj lub zakręć patelnią od czasu do czasu aż cukier zacznie się karmelizować. Gdy osiągnie bursztynowy kolor, przelej go ostrożnie (jest bardzo gorący) na natłuszczony olejem papier do pieczenia. Pozostaw do zastygnięcia, a następnie połam na mniejsze kawałki.
Masło utrzyj na wysokich obrotach miksera z 1/2 szklanką cukru pudru do białości. Następnie zwolnij obroty miksera i stopniowo, po łyżce dodawaj budyń (w temperaturze pokojowej), za każdym razem ucierając do połączenia się składników. Gotowy krem podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj skórkę otartą z połowy cytryny i z połowy pomarańczy. Delikatnie wymieszaj.
Biszkopt przekrój na 3 równe blaty tortowe.
Składanie tortu: każdy blat biszkoptowy skrop delikatnie sokiem z cytryny i pomarańczy, smaruj kremem cytrusowym i posypuj drobnymi kawałkami karmelu. Czynności powtarzaj z pozostałymi warstwami. Wierzch tortu wykończ kremem bez dodatku skórek cytrusowych. Udekoruj łamanym karmelem.
Podpowiedzi i notatki
Aby ułatwić i dobrze zorganizować sobie pracę, szczególnie w okresie przedświątecznym, biszkopt i budyń możesz przygotować dzień wcześniej, najlepiej wieczorem. Jeśli nie czujesz się pewnie w pieczeniu biszkoptu, dodaj do mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dekoracje cukrowe ułóż w dniu podania. Karmel w lodówce stopniowo się rozpuszcza.