150gborówek lub innych miękkich owoców w dowolnej ilości na wierzchnią warstwę
cukier puder do oprószeniaopcjonalnie
Sposób przygotowania
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodać kolejno jajka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać. Dodać do ciasta i wymieszać łopatką lub mikserem do połączenia składników.
Na koniec dodać esencję waniliową oraz mleko. Wymieszać.
Dno tortownicy (śr. ok 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić. Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20-25 minut lub do chwili, gdy powierzchnia ciasta będzie sprężysta.
Ciasto ostudzić na kratce.
Gdy całkowicie ostygnie, możemy przejść do kolejnej warstwy - do kremu. Kremówkę należy ubić na sztywno. Tym, którzy nie mogą wyobrazić sobie kremu bez cukru, radzę dodać łyżkę cukru waniliowego. Ja nie dodałam.
Do ubitej śmietany dodać jogurt i delikatnie połączyć łopatką.
Krem wyłożyć na ciasto, pozostawiając niezbyt równą powierzchnię. Na wierzch wyłożyć owoce (sprawdzą się słodkie borówki, truskawki, maliny, jagody lub ich kombinacje).
Podpowiedzi i notatki
* Świadomie użyłam margaryny - torcik miał być lekki. Z wykorzystaniem masła jest równie smaczny.