Czekoladowe trójkąty - kruche ciastka z sosem czekoladowym
Porcji 12os.
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę
Składniki
150gmąki pszennej
150gmiękkiego masła
50gmlecznej czekolady
2łyżkiciemnego kakao
2czubate łyżki cukru pudru
1/2łyżeczkikawy rozpuszczalnej
szczyptasoli
na sos czekoladowy:
2łyżkimasła
2łyżkicukru
2łyżkikakao
2łyżkiwody
1łyżkarumulub brandy - opcjonalnie
Sposób przygotowania
Podane składniki zmiksować krótko do połączenia lub szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować bezpośrednio na pergaminie lub blasze do pieczenia na koło o średnicy ok 23-24cm.
Dociskając palcami ozdobić brzegi. Widelcem zrobić nakłucia na powierzchni ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto powinno być twardawe i lekko rumiane.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Lekko ciepłe ciasto delikatnie pokroić ostrym i cienkim nożem na 12 trójkątów - uwaga, ciasto jest bardzo kruche!
W małym garnku przygotować masło, cukier, kakao i wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Zdjąć z palnika i dodać alkohol. Wymieszać i przestudzić.