Rillettes po polsku - smarowidło wieprzowe z jabłkiem i cebulą
Domowy smalec z dużą ilością długo pieczonego mięsa z dodatkiem cebuli i jabłka. Klasyczne polskie smaki z francuską nutą.
Porcji 10porcji
Czas przygotowania 48 minutyminut
Czas gotowania 1 godzinagodzinę
Czas całkowity 1 godzinagodzinę48 minutyminut
Składniki
300-400gdługo pieczonego schabu
400gsmalcuwytopiłam ze słoniny
1duże jabłko
1duża cebula
majeranek
sól/pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Schab (miałam większy kawałek, ok 1,5kg, ale nie użyłam całego do rillettes) moczyłam przez 1-2 doby w solance z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego, goździków. Przed pieczeniem natarłam tymiankiem i upiekłam w wolnowarze (w niskiej temperaturze). Schab piekł się przez ok 10 godzin. Po schłodzeniu palcami rozdzieliłam mięso na pojedyncze włókna.
Jabłko obrałam i starłam na łezki. Cebulę pokroiłam w kostkę.
Mięso, jabłko i cebulę zalałam płynnym smalcem i dusiłam na najmniejszym ogniu przez ok 30-40 minut.
Gdy cebula i jabłko zmiękną zdjąć z ognia i doprawić do smaku majerankiem, solą i czarnym pieprzem.
Przelać do słoika lub kamionkowego naczynia i schłodzić.