Niezawodne ciasteczka z jabłkami - znane i uwielbiane od lat
Czas przygotowania 45 minutesmins
Czas gotowania 20 minutesmins
Czas całkowity 1 hourhr5 minutesmins
Składniki
2szklankimąki pszennej tortowej
250gmasła
1/2szklankijasnego piwa
szczyptasoli
3jędrne jabłkaok 1/2 kg
garść rodzynek
1łyżkaesencji waniliowej
2łyżkicukru
1-2łyżkisoku z cytryny
Sposób przygotowania
Z mąki, zimnego masła, piwa i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Nie należy wyrabiać zbyt długo, gdyż straci swoją lekkość. W cieście mogą być widoczne drobinki nierozrobionego masła. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać rodzynki, wanilię, sok z cytryny i cukier i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Kroić na kwadraty o długości boku ok 7-10cm (w zależności jakie duże koperty chcemy otrzymać) Nakładać jabłka na ciasto i sklejając ze sobą przeciwległe części tworzyć koperty. Lekko docisnąć brzegi ciasta i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut na jasno złoty kolor.
Ostudzić na kratce, a następnie oprószyć cukrem pudrem.