Cofnij
Drukuj
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Jabłka po kruszonką owsianą
Porcji
4
os.
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Czas całkowity
35
minuty
minut
Składniki
3
jędrne jabłka
ok. 1/2 kg
50
g
płatków owsianych
60
g
masła
50
g
mąki pszennej
2
łyżki
rodzynek
lub suszonej żurawiny
2-3
łyżki
cukru pudru
szczypta
suszonego imbiru
1
łyżka
startego świeżego imbiru
szczypta
proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze startym świeżym imbirem.
Suche składniki wymieszać w osobnej misce. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
Jabłka rozłożyć do kokilek i przykryć warstwą kruszonki.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Podawać na ciepło.
Okazja:
Deser