Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Jajka zapiekane w szpinaku
z białą kiełbasą, na śniadanie wielkanocne
Porcji
4
os.
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Czas całkowity
40
minuty
minut
Składniki
4
jajka
200
g
świeżego szpinaku
2
białe kiełbasy
u mnie surowe
1
średni pomidor
1,5
szklanki
mleka
1
łyżka
masła klarowanego
1
łyżka
mąki pszennej
1
łyżka
tartego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól
biały pieprz
Sposób przygotowania
Kiełbasę ugotować. Pokroić w słupki.
Szpinak umyć i sparzyć, wkładając na 10 sekund do osolonego wrzątku. Zahartować zimną wodą. Odcedzić, a następnie odcisnąć z resztek wody. Posiekać.
Do niewielkiego garnka wrzucić masło. Rozpuścić. Dodać mąkę i mieszając zasmażyć. Nie rumienić!
Do gorącej zasmażki, wlewać wąskim strumieniem chłodne mleko, mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki.
Doprawić gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu przez 5 minut stale mieszając.
Do sosu dodać szpinak i wymieszać.
Z pomidora usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Sos rozłożyć do 4 kokilek. W każdym zrobić wgłębienie. Na sos wylać ostrożnie po jednym jajku.
Wbijać po 3-4 kawałki kiełbasy w sos i posypać pokrojonym pomidorem.
Zapiekać przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do chwili całkowitego ścięcie się jajek.
Przed podaniem oprószyć startym parmezanem.
Okazja:
Śniadanie