Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Oprószyć mąką i odstawić do chwili aż zaczną pracować, na ok 15 minut.
Mąkę przesiać do miski.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka i chłodne masło i roztrzepać.
Do przesianej mąki dodawać płyn mieszając drewnianą łyżką. Dodać sól i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i rosnąć pod dłońmi. Nie powinno zająć to więcej niż 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować wałeczek o długości ok 18-20cm. Wałeczki wiązać w supełki. Z jednej strony uformować dziobek ptaszka, a drugi koniec ponacinać nożem, formując ogonek (patrz zdjęcie powyżej)
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 90 minut.
Do wyrośniętych bułeczek wciskać małe rodzynki z miejscu oczu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok 15 minut.
Podpowiedzi i notatki
Kurczaczki powstały na podstawie zdjęcia znalezionego w sieci.