220gtwarogu - użyłam delikatnego sera typu włoskiego Capri
2szklankimąki pszennej
2żółtka
1/3szklankicukru
2-3łyżkikwaśnej śmietany
1i1/2 łyżki miękkiego masła
1łyżeczkasody oczyszczonej
1łyżkarumuspirytusu lub wódki
+
olej do głębokiego smażenia ok 1l
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Twaróg przetrzeć przez sito (lub użyć mielonego dobrej jakości)
Dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne, niezbyt twarde, ale nie lepkie ciasto. W zależności od użytego rodzaju sera, ciasto może mieć różną konsystencję. Jeśli będzie zbyt lepki, podsypać mąką, jeśli za twarde, dodać śmietany.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 1-1,5cm.
Z ciasta wykrawać kółka, a następnie w nich mniejsze dziurki.
Oponki smażyć w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wyjmować na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Oprószyć cukrem pudrem.
Podpowiedzi i notatki
Silikonową stolnicę marki La Cucina otrzymałam od sklepu emako.pl Spotkałam się z atrakcyjnymi cenami, fantastyczną obsługą i ekspresową przesyłką.