Szynka wieprzowa duszona w winnym sosie z jabłkiem i czerwoną cebulą
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 45 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę
Składniki
600gszynki wieprzowej
1-2czerwone cebule
1dużesoczyste jabłko
1/2lpółsłodkiego czerwonego wina
świeżo zmielony czarny pieprz
1łyżeczkaczerwonej papryki
1łyżkajasnego sosu sojowego
1łyżeczkazmielonych ziaren ziela angielskiego
liśćlaurowy
1łyżkamąki
olej
łyżkamasła
sól do smaku
Sposób przygotowania
mięso pokroić w plastry. Zrumienić na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Cebulę posiekać w piórka, jabłko obrać i pokroić w kostkę.
Obsmażone mięso zdjąć z patelni. Wrzucić cebulę i jabłko, dodać łyżeczkę masła i poddusić na niewielkim ogniu (nie rumienić zbytnio).
Podduszone jabłko i cebulę oprószyć mąką i zrumienić.
Dolać połowę wina i zdeglazować patelnię (zeskrobać to, co przywarło do dna). Włożyć mięso i zalać resztą wina. Mięso powinno być przykryte.
Doprawić papryką, zielem angielskim, liściem laurowym i sosem sojowym. Dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą lub warzywnym bulionem.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je z sosu. Sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku. Na koniec dodać resztę masła i wymieszać, by się rozpuściło w sosie.