Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Jeszcze ciepłe obierz i przeciśnij przez praskę. Ostudź.
Mąkę przesiej do miski, dodaj miękkie masło i stopniowo dolewaj wodę, jednocześnie zarabiając ciasto.
Gdy będzie już elastyczne, gładkie i jednolite zawiń w folię i odstaw, by odpoczęło.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor na maśle.
Do ziemniaków dodaj ser i cebulę. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać do połączenia składników.
Ciasto cienko rozwałkuj podsypując delikatnie mąką. Wycinaj szklanką kółka, układaj po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi, jak lubisz.
Gotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni roztop masło z oliwą lub olejem i podsmaż na złoty kolor pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ugotowane pierogi polej tłuszczem z cebulką. Opcjonalnie pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż go z niewielką ilością oliwy. Wykorzystaj jak omastę.