Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
3.86
z
7
głosów
Babka makowa piegus
Porcji
12
os.
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
Składniki
1
szklanka
mąki pszennej tortowej
1
szklanka
mąki ziemniaczanej
skrobi ziemniaczanej
4
jajka
1/3
szklanki
mleka
3/4
szklanki
cukru
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
szklanka
maku
250
g
masła
lub margaryny
kilka kropel aromatu migdałowego
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Obie mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie dodać cukier. Miksować aż masa będzie gładka i puszysta.
Stopniowo dodawać obie mąki oraz mleko.
Na koniec dodać mak i aromat.
Wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki na bakę z kominkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 45-50 minut.
Ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Okazja:
Wypieki