Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Muffinki jogurtowe z kokosem i jagodami goji
Porcji
12
sztuk
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Czas całkowity
30
minuty
minut
Składniki
50
g
mąki ziemniaczanej
110
g
mąki pszennej tortowej
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
20
g
owoców goji
ok 1/3 szklanki
3-4
łyżki
płatków kokosu
mogą być też wiórki
szczypta
soli
100
g
cukru
1
jajko
100
ml
oleju rzepakowego
250
g
jogurtu naturalnego
użyłam greckiego
1
łyżeczka
ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
Owoce goji zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do namoczenia na ok. 1 godzinę, by zmiękły.
Obie mąki przesiać do miski i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać odsączone owoce goji i kokos. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać cukier, jogurt, jajko, olej i ekstrakt z wanilii. Masa powinna być jednolita, a mokre składniki w temperaturze pokojowej.
Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać tylko do połączenia składników.
Masę przełożyć do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.
Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
Okazja:
Wypieki