Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Bananowe muffinki z otrębami i Daim
Idealne na śniadanie
Porcji
12
Czas przygotowania
25
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
Czas całkowity
50
minuty
minut
Składniki
1
szklanka
maślanki
1
szklanka
otrębów pszennych
1/2
szklanki
brązowego cukru Demerara
2
jajka
60
g
miękkiego masła
1
łyżka
esencji waniliowej
1 1/2
szklanki
mąki pszennej
3/4
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
sody
1
szklanka
pokrojonych w kostkę bananów
2 małe banany
4
batoniki Daim pokrojone w kostkę
ok 1 szklanki
garść rodzynek
Sposób przygotowania
Otręby zalać maślanką i odstawić na 15 minut, by zmiękły.
Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodać jajka i wanilię.
Dodać namoczone w maślance otręby i wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać do masy.
Wymieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia składników.
Dodać posiekane batoniki Daim i rodzynki i wymieszać łopatką.
Na koniec dodać pokrojone banany i delikatnie wymieszać.
Wykładać do foremek na muffinki - natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.
Piec w 175°C przez ok 25 minut.
Okazja:
Śniadanie