Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać sól, proszek do pieczenia i kawę. Wymieszać.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę z cukrem.
Dodać jajka i ubić razem.
Do masy wlać wino i ekstrakt waniliowy i utrzeć razem - będzie wyglądało, jakby się zwarzyło, ale to normalne w tym przypadku, po dodaniu suchych składników, wszystko ładnie się połączy.
Dodać suche składniki i wymieszać łopatką do połączenia składników.
Ciasto wylać do foremek na muffinki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
Ostudzić i udekorować kremem waniliowym (przepis niżej)
Krem waniliowy:
Zagotować mleko z mąką, skrobią, cukrem i ziarnami z laski wanilii. Mieszać, by nie powstały grudki. Gotować przez 5-7 minut, by pozbyć się surowego posmaku mąki. Ostudzić do temperatury pokojowej pod przykryciem (zapobiegnie to powstawaniu kożucha)
Utrzeć miękkie masło na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania dodawać w kilku partiach masę waniliową. Ucierać razem przez około 5 minut aż krem będzie puszysty i gładki.