Cofnij
Drukuj
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Makaron z czosnkiem i oliwą
Porcji
2
porcje
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
25
minuty
minut
Składniki
200-250
g
makaronu fusilli
świderki
1
cebula
3-4
ząbki
czosnku
pęczek zielonej pietruszki
oliwa z oliwek ok 1/3 szklanki
parmezan
sól morska
czarny pieprz
płatki chili dla zaostrzenia smaku
Sposób przygotowania
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Natkę i czosnek posiekać (osobno)
Ugotować makaron wg wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, poddusić na niewielkim ogniu, nie rumienić.
Posiekać drobno czosnek, dodać do cebuli, podsmażyć chwilę - nie rumienić.
Dodać natkę i jeszcze przez chwilę dusić na oliwie uważając, by nic się nie przypaliło.
Dodać gorący makaron i dokładnie wymieszać.
Podawać posypane startym parmezanem.
Okazja:
Danie główne