Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim, łyżką suszonej włoszczyzny.
w międzyczasie do miski włożyć mięso, dodać jajko, posiekaną drobno cebulkę, bułke tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem. Formować niewielkie kulki i wrzucać na gotującą się wodę.
Gotować przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć kotleciki z wywaru. Wywaru nie wylewać. Przecedzić przez sito.
W drugim garnku rozpuścić masło. Gdy zupełnie się rozpuści, podsypać mąką i stale mieszając zrobić jasną zasmażkę (nie rumienić).
Zasmażkę zalać większością przecedzonego bulionu i dobrze rozprowadzić. Zagotować.
Koperek i kapary posiekać (można zostawić kilka całych kaparów).
Gotujący się sos doprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Dodać koperek i gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Następnie dodać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć.