Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Churros
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
45
minuty
minut
Składniki
225
ml
wody
3
jajka
90
g
masła
125
g
mąki pszennej
1
łyżeczka
esencji waniliowej
skórka z 1 cytryny
szczypta
soli
1,5
łyżeczki
cynamonu
olej do głębokiego smażenia
1/4
szklanki
drobnego cukru
Sposób przygotowania
Cytrynę wyszorować i otrzeć skórkę. Dodać do wody i zagotować w garnku.
Do wrzącej wody dodać masło, sól i zaczekać aż masło się rozpuści.
Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki cynamonu.
Do wrzącej wody dodać mąkę i szybko wymieszać.
Zdjąć z ognia i mieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej lśniącej konsystencji. Lekko przestudzić.
Do masy dodawać po jednym jajku mieszając łyżką.
Na koniec dodać esencję waniliową i wymieszać do połączenia wszystkich składników.
W garnku rozgrzać olej.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdy. Wyciskać bezpośrednio na rozgrzany olej 10cm kawałki.
Smażyć po k 2minuty z każdej strony.
Przełożyć łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Letnie churros obtaczać w drobnym cukrze wymieszanym z łyżeczką cynamonu.
Podpowiedzi i notatki
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia meksykańska" z serii Z kuchennej półeczki autorstwa M.Spieler