50-70mloleju rzepakowego aromatyzowanego pomidoramiczosnkiem i bazylią Kujawski
czarny pieprz do oprószenia
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże, cukier i zalać kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
Do miski dodać jajko, sól, starty parmezan i resztę mleka i zarobić ciasto. Następnie dodać masło i dokładnie wyrobić. Wyrabianie powinno trwać do chwili aż ciasto będzie gładkie i będzie dobrze odstawało od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok 40x40cm.
Ciasto pokroić na 8 długich pasków równej szerokości. Każdy z pasków posmarować olejem aromatyzowanym pomidorami, czosnkiem i bazylią (dobrze wstrząsnąć butelką przed wylaniem do miseczki, by wydobyć drobinki przypraw z dna.
Paski oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i układać jeden na drugim po cztery. W ten sposób powinniśmy otrzymać dwa paski złożonego ciasta.
Każdy z pasków pokroić na 5 równych kawałków.
Wkładać po jednym kawałku do natłuszczonych foremek na muffinki wyciagając końce do góry.
Odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15-20 minut na złoty kolor.