Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
1
z 1 głosu
Cynamonowe zawijaski
Krucho drożdżowe cynamonki.
Porcji
12
sztuk
Czas przygotowania
3
godziny
godzin
20
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Czas całkowity
3
godziny
godzin
40
minuty
minut
Składniki
2,5
szklanki
mąki tortowej
7
g
suchych drożdży
1 opakowanie
130
ml
letniego mleka
1
jajko i 1 żółtko
1/4
szklanki
cukru
80
g
masła
1/2
łyżeczki
soli
Do nadzienia:
50
g
masła
1/4
szklanki
cukru
1
łyżka
cynamonu
Sposób przygotowania
Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
drożdże wsypać do letniego mleka, zamieszać i odstawić na10 minut.
Do rozczynu dodać mąkę, jajko, żółtko, cukier, sól, i wymieszać.
Dodać rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny (ciasto powinno być w dość dużej misce).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt o wymiarach 30x60cm.
Ciasto posmarować 50g rozpuszczonego masła i oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
Kroić na ukos tworząc kawałki i bokach ok 2cmx7cm. Jak pokazano na zdjęciach poniżej.
Każdy kawałek przyciskać drewnianym trzonkiem przez środek do samego dołu, uważając jednocześnie, by nie przeciąć ciasta.
Układać na blasze pozostawiając dość duże odstępy, ponieważ drożdżówki sporo urosną.
Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok 20 minut na złoty kolor.
Zdejmować z blachy dopiero po przestudzeniu. Ciepłe mogą się połamać.
Można polukrować, ale nie jest to konieczne.
Okazja:
Wypieki