Sznycle drobiowe w koprze włoskim z zielonymi warzywami strączkowymi
Porcji 4os.
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Czas całkowity 45 minutyminut
Składniki
1kgpiersi kurczaka
1 łyżkanasion kopru włoskiego
500gzielonej fasolki szparagowej
200gzielonego groszku
20gmusztardy pełnoziarnistejnp francuskiej
20gpłynnego miodu
15mloctu z czerwonego wina
50mloliwy EV
sól do smaku
pieprz do smaku
pęczek natki pietruszki
panierka
100gbułki tartejlub panko
1jajko
50g mąki pszennej
sól
pieprz
smażenie
100gmasła klarowanego
1łyżkasezamu
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka rozbij lekko dłonią. Oprósz obficie utartym w moździerzu koprem włoskim. Odstaw pod przykryciem na 30 minut.
Przygotuj vinaigrette. Zmieszaj energicznie oliwę, miód, musztardę, ocet oraz sól i pieprz. Odstaw.
W osolonym wrzątku ugotuj fasolkę al dente. Na minutę przed końcem dorzuć groszek. Następnie odcedź i przelej bardzo zimną wodą, aby przerwać gotowanie. Osusz.
Piersi kurczaka dopraw solą i pieprzem. Panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Na suchej patelni upraż łyżkę sezamu. Przesyp na miseczkę gdy zacznie intensywnie pachnieć i rumienić się lekko.
Na tej samej, już rozgrzanej patelni roztop masło klarowane, a następnie usmaż sznycle na złoty kolor po około 3-4 minuty z każdej strony w zależności od grubości i wielkości.
Na talerze wyłóż groszek i fasolkę. Skrop dressingiem.
Usmażone mięso pokrój w paski i przełóż na talerze. Posyp sezamem i posiekaną natką.