250mlpiwa Książęce burgundowe Trzy słodylub innego podobnego
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuściłam w 2 łyżkach wody, dodałam cukier i odstawiłam na 10 minut do spienienia.
Obie mąki wymieszałam z solą, dodałam rozczyn, melasę oraz piwo.
Wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 6 części i zaginając brzegi ciasta pod spód uformowałam bułeczki. Ułożyłam zachowując spory odstęp na blasze wyłożonej pergaminem.
Ponownie przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarowałam letnim mlekiem i posypałam sezamem.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekłam przez 15-20 minut na złoty kolor.