Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
4.82
z
11
głosów
Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe
Porcji
8
os.
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
30
minuty
minut
Składniki
130
g
masła
3
jajka
250
g
cukru trzcinowego demerara
50
g
ciemnego kakao
115
g
mąki pszennej
1
łyżeczka
ekstraktu waniliowego
szczypta
soli
Sposób przygotowania
Masło roztop na niewielkim ogniu. Lekko przestudź.
Do roztopionego masła dodaj cukier i chwilę mieszaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
Dodaj kakao, mąkę, sól oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łopatką.
Jajka rozmąć widelcem i dodaj do masy. Mieszaj do połączenia się składników.
Ciasto wylej do okrągłej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy samo dno)
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut.
Ciasto powinno być ścięte na powierzchni, ale lekko płynne wewnątrz.
Ostudź.
Przełóż na talerz i oprósz kakao lub cukrem pudrem wg uznania.
Okazja:
Wypieki