Wegetariański smalczyk cebulowo jabłkowy

Smarowidło do chleba
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 10 minutes
Czas całkowity: 25 minutes
Okazja: Do chleba, Śniadanie
Rodzaj dania: Wegetariańska

Składniki

  • 500 g cebuli
  • 500 g jabłek najlepsze będą twarde i kwaskowe
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól pieprz
  • 2 gałązki tymianku

Przygotowanie krok po kroku

  • Cebulę i jabłka obierz. Około 200g cebuli drobno posiekaj i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zesmażoną cebulkę przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu i odstaw.
  • Pozostałą cebulę oraz jabłka pokrój w grubą kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i zeszklij przez około 5 minut cebulę i jabłka.
  • Dodaj gałązki tymianku, oprósz całość 1 łyżką cukru i smaż kolejne 5 minut.
  • Całość zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Na koniec dodaj usmażoną cebulkę i wymieszaj.
  • Przełóż do słoiczka i schłódź.
  • Przechowuj w lodówce i podawaj z pieczywem jako smarowidło lub dodatek do serów.

Uwagi do przepisu

Aby uzyskać wegańską wersję, zamień masło na jego wegański odpowiednik wysokiej jakości.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy