kurczak pieczony przepis

Kurczak pieczony w cytrusach

Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 1 hour
Czas całkowity: 1 hour 15 minutes
Okazja: Danie główne
Porcji: 4 os.

Składniki

  • 1 kurczak w całości
  • po kilka gałązek tymianku rozmarynu i bazylii
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 pomarańcza lub 2-3 mandarynki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku

  • Kurczaka umyj i dokładnie osusz.
  • Ostrym nożem lub kuchennymi nożycami usuń szyjkę, a następnie rozetnij kurczaka wzdłuż mostka (pomiędzy piersiami). Kręgosłup pozostaw w całości. Rozłóż mięso płasko. Oprósz solą i pieprzem.
  • Na dno naczynia ułóż pokrojoną w piórka cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, plastry cytrusów (kilka pozostaw do obłożenia kurczaka) oraz zioła. Całość skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Na tak przygotowanym podłożu połóż na płasko kurczaka i skrop oliwą.
  • Na kurczaku ułóż po kilka plasterków cytrusów.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz do miękkości. Jeśli skrzydełka zaczną się nadto rumienić, owiń je folią aluminiową. W zależności od wielkości, czas pieczenia kurczaka będzie się różnił. Przed końcem pieczenia zsuń z mięsa plastry cytrusów, jeśli jeszcze mają sok, wyciśnij go na kurczaka i dopiecz do zrumienienia skórki.
  • Średniej wielkości kurczak powinien piec się około 1 godziny bez przykrycia.
  • Przed podaniem można polać kurczaka wytworzonym sosem lub skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy lub cytryny.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy