Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Orzechowy kurczak na zielonej sałacie z groszkiem
Porcji
4
os.
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Składniki
4
udka z kurczaka
Marynata:
1
łyżka
masła orzechowego
1
łyżka
sosu chili
sambal lub sriracha
1
ząbek
czosnku
łyżeczka
startego imbiru
2
łyżki
oliwy lub oleju
2
łyżki
sosu sojowego jasnego
sól
pieprz
Dodatki:
główka sałaty rzymskiej
50
g
rukoli
150
g
zielonego groszku
2
dymki
1
limonka
sok
oliwa
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj nią mięso. Odstaw na minimum 30 minut, a następnie upiecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut.
Groszek obgotuj krótko w osolonym wrzątku przez minutę, a następnie przelej zimną wodą.
Sałatę rozdziel na pojedyncze liście, umyj i osusz. Skrop sokiem z limonki, oliwą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i rozłóż na półmisku.
Na sałacie ułóż upieczone mięso i posyp zblanszowanym groszkiem i posiekaną dymką.
Okazja:
Danie główne