Mleko i wodę lekko podgrzej, powinny być letnie, nie gorące.
Jajka roztrzep widelcem. Połącz wszystkie płynne składniki razem i wymieszaj
Mąkę połącz z cukrem i drożdżami.
Do suchych składników dodawaj płynne jednocześnie mieszając drewnianą łyżką.
Energicznie mieszając łyżką (lub mikserem) zarób jednolite i elastyczne ciasto o konsystencji przypominającej gęste ciasto na racuchy.
Odstaw na 30-45 minut aż podwoi swoją objętość.
W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 170-180°C.
Łyżką nakładaj ciasto bezpośrednio do gorącego oleju. Smaż na złoty kolor z obu stron. Możesz też natłuścić dłonie w oleju i formować kulki z ciasta. Pączki będą wówczas foremniejsze.
Osącz z nadmiaru oleju, a następnie obtocz je lekko w cukrze.
Możesz też nadziać je konfiturą lub dowolnym nadzieniem lub podać konfiturę osobno.
Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, tego samego dnia.