3łyżkibrandymoże być inny alkohol, także domowy ekstrakt waniliowy
szczyptasoli
olej do smażenia
cukier puder po posypania
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia cukrem pudrem i solą.
Dodaj drobno otartą skórkę z pomarańczy, jajka, masło, wanilię (jeśli używasz ekstraktu waniliowego, pomiń) oraz alkohol i zagniataj ciasto jak na makaron. Zagniataj tak długo aż będzie gładkie, elastyczne i dobrze napowietrzone. W razie konieczności podsyp mąką lub dodaj odrobinę więcej alkoholu. Ciasto nie powinno się kleić i być dość zwarte - jak makaronowe). Dobrze zagniecione ciasto sprawia wrażenie lekkiego i puszystego. Przykryj lub zawiń w folię i odstaw na 30 minut -1 godzinę, by odpoczęło.
Po tym czasie energicznymi ruchami rozwałkuj ciasto na bardzo cienki płat składając kilka razy podczas wałkowania, aby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza. Możesz skorzystać z pomocy maszynki do makaronu.
Rozwałkowane ciasto jest cienkie i przejrzyste. Im cieńsze, tym lepszy efekt osiągniesz, a cenci będą smaczniejsze.
Nożem lub falistym radełkiem potnij ciasto na romby lub prostokąty różnej wielkości. Każdy fragment natnij przez środek jeden lub dwa razy (dzięki temu nie powstaną "poduszeczki" podczas smażenia)
W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 180°C i smaż cenci na złoty kolor z obu stron.